My Wilderness Experience

Umfolozi Game Park SA

Als zelfstandig professional vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Naast de technologische ontwikkelingen gaat mijn interesse meer uit naar thema’s rondom de begrippen persoonlijk en dienend leiderschap: Hoe wij als leiders effectief de organisaties waar we voor werken met alle mensen daarin kunnen dienen op een manier die past binnen een duurzame maatschappij. Met specifieke leerintenties ben ik in oktober 2012 voor een zogenaamde Wilderness Experience naar Zuid Afrika gereisd om met een groep van 7 voornamelijk senior leiders van andere Nederlandse ondernemingen 6 dagen met rugzak, te voet en onder de blote hemel in het Umfolozi Game Park te verblijven. Een prachtig wildpark waar de Big 5 en vele andere dieren leven. Juist de combinatie van het contact met de overweldigende natuur, de dynamiek van aanwezige dieren, die allemaal sneller zijn dan de mens en tegelijkertijd werken aan de eigen leiderschap vraagstukken is enorm krachtig.

Intenties

In de afgelopen 15 jaar heb ik in wisselende manufacturing en supply chain organisaties leidinggegeven aan vaak uitdagende verandertrajecten. Mogelijk dat je het wel herkent of noem het een midlifecrisis maar in de afgelopen jaren groeide bij mijn het verlangen om echt tijd in te bouwen om na te denken over mijn professionele inzet. Waar wil ik me voor inzetten, op welke manier en hoe verbind ik dat met mijn doelstellingen gerelateerd aan een gezonde en duurzame maatschappij?

Tijdens de Wilderness Experience dwingt het ritme en de constante aanwezigheid van de natuur je tot rust en juist in die stilte komen verhelderende inzichten vrij. Dit proces werd ondersteund met dagelijkse momenten waarop ik mijn eigen inzichten kon delen met mijn reisgenoten. Nu terug in Nederland heb ik de inzichten in concrete acties voor de komende periode vertaald welke weer besproken gaan worden in een debrief. Mijn intenties waren 2-ledig: -1- richting te vinden voor mijn professionele werkzaamheden voor de komende paar jaar. En -2- vol genieten van de natuur en deze in zijn meest ware aard te ontmoeten.

Beschaving of Wilderness

De natuur in zijn ware aard ontmoeten klinkt misschien wat vaag maar staat voor mij in direct verband met de uitdagingen die verbonden zijn aan onze steeds complexer wordende werkomgevingen en maatschappij. In organisaties verbinden we ons vaak met een deel (bijv. een afdelingsdoelstelling) in plaats van het geheel (organisatiedoelstelling) en is het verleidelijk te kiezen voor (suboptimale) deeloplossingen. Vanuit mijn betrokkenheid sta ik juist voor oplossingen die goed zijn voor het geheel en vaak zie ik de mogelijkheden hoe die te realiseren. Door de ware aard van de natuur begrijp ik nu waarom het voor mij zo belangrijk is om de gehele context (het geheel) te blijven zien en om daar vanuit te mogen werken. Intellectueel kende ik dit al goed maar nu kan ik het gevoelsmatig beter plaatsen en dit gaat mij helpen mijn natuurlijk kracht: het doelgericht realiseren van resultaat verder in dienst te stellen voor mijn opdrachtopgevers en haar medewerkers.

Het is uiterst delicaat om aan anderen uit te leggen wat het verblijf in Umfolozi met mij heeft gedaan. Ik ben in ieder geval enorm dankbaar voor deze ervaring. Het is in ieder geval een week waarin de wildernis beschaving werd en onze beschaving wildernis.